Basisinstructie

afbeelding

Ieder voorjaar, in maart, organiseren we een intensieve basisinstructie voor beginnende roeiers.

Roeien is hartstikke leuk, maar het duurt een tijdje voor je de roeibeweging onder de knie hebt en samen de boot onder controle houdt. Daarom organiseren we van maart tot en met juli een basisinstructie roeien. Deze wordt afgesloten met de ‘basisproef’ (BP), waarin je laat zien dat je het roeien, sturen en theorie voldoende onder de knie hebt om zelfstandig het water op te kunnen in de brede, stabiele boten van de vloot (C-materiaal). De basisinstructie bestaat uit ongeveer 25 praktijklessen verzorgd door ervaren instructeurs, een theorieavond en een materiaalavond.

Praktijklessen

  • In de eerste tien praktijklessen ligt het accent op het aanleren van de roeibeweging, de basistechniek en het bootgevoel. Je leert ook de belangrijkste commando’s in de boot en veilig omgaan met mens en materiaal.
  • In les 1-4 zit je met z’n tweeën of vieren in een brede boot (C2x+ of C4x+), met een ervaren stuurman/vrouw aan het roer en een instructeur aan de kant.
  • In les 5-7 krijg je individueel les in een skiff (eenpersoons boot) (C1).
  • In les 8-10 ga je weer in groepjes roeien en werken we verder aan de roeitechniek. We maken ook video-opnamen die we naderhand met z’n allen bespreken.
  • Vanaf les 11 ga je omstebeurt zelf sturen en commando’s geven en werken we verder aan de roeitechniek. Ook komt het gelijk roeien met de anderen in de boot aan bod.

Theorie en materiaal

Tussen de praktijklessen door organiseren we een theorieavond en een materiaalavond. De theorieavond gaat over veiligheid op het water, materiaalkennis en andere theoretische onderdelen. Op de materiaalavond voer je onder begeleiding van de materiaalcommissie een aantal reparatieklussen uit aan boten, riemen en andere onderdelen. Zo maak je kennis met het werk van de materiaalcommissie en krijg je een idee van de kwetsbaarheid en kostbaarheid van het materiaal.

DiZa,DoZo

De lessen vinden plaats op dinsdagavond en zaterdagmiddag (dizagroep) en op donderdagavond en zondagmiddag (dozogroep).

Investering

Voor veel mensen hakt zo’n instructieperiode er flink in qua tijd. Als je je aanmeldt voor de instructie, geef je daarmee ook aan dat je die 25 lessen wilt en kunt volgen. Het is natuurlijk best mogelijk dat je een keer niet kunt vanwege ziekte, werk of andere verplichtingen. Maar mis je meer dan twee lessen, dan moet je toch overwegen nu niet te starten en misschien op een ander moment met roeien te beginnen. Er is doorgaans een wachtlijst, dus als je halverwege afhaakt, dupeer je iemand die wél de hele rit had gekund.

Proef

Aan het eind van de instructie wordt de basisproef afgenomen door de Proefcommissie. Dit zijn andere, zeer ervaren roeiers van DDS. Zij beoordelen je roei- en stuurvaardigheid en je kennis van de regels, commando's en te verwachten situaties op het water. Voor een snel overzicht van punten waarop de Proefcommissie let, klik hier.

Na de basisinstructie

Na het behalen van de basisproef kun je bijvoorbeeld een ploeg vormen met je medecursisten of op zoek gaan naar een ander ploegje. Je mag dan roeien en sturen in wherries en gestuurde C-boten (C4x+ en C2x+). Je kunt ook gaan oefenen in een C1 skiff en je opgeven voor de skiffinstructie (S1) om later in ‘gladde’ boten te kunnen roeien.

Meer weten?

Neem contact neem contact op via dit formulier.